modified on 23 lut 2024 at 18:50 ••• 51 677 views

Lilla

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Choroby)
(Choroby)
Linia 35: Linia 35:
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Odmiana odznacza się szczególnie niską odpornością na mączniaka rzekomego. Odporność na mączniaka prawdziwego jest wystarczająca.
+
Odmiana odznacza się niską odpornością na mączniaka rzekomego. Odporność na mączniaka prawdziwego jest wystarczająca.
Przy niekorzystnym przebiegu pogody grona mogą być porażane przez szarą pleśń.
Przy niekorzystnym przebiegu pogody grona mogą być porażane przez szarą pleśń.

Wersja z 03:02, 8 lut 2011

Lilla
Lilla - grono, Foto: ZbyszekB
Lilla - grono, Foto: ZbyszekB
Rodzice Olimpia x SV 12375
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 300-500 g
Rozmiary jagód 25x20 mm mm
Masa jagód 5-6 g
smak Prosty
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 1-10.09
Ilość dni dojrzewania 118-127
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 16-18 °Bx
Zawartość kwasów 6-7 g/l

Opis

Efektowna i smaczna nowa węgierska odmiana deserowa możliwa do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.

Odmiana o tych samych rodzicach: Terez

Choroby

Odmiana odznacza się niską odpornością na mączniaka rzekomego. Odporność na mączniaka prawdziwego jest wystarczająca. Przy niekorzystnym przebiegu pogody grona mogą być porażane przez szarą pleśń.

http://www.liebegg.ch/pdf/1216124612-bericht_tafeltrauben_2007.pdf

Cięcie

Synonimy

R-68.

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Lilla — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie8 - 10 oczek/m², i krótkie oczek/m2  +
Dojrzewanie1-10.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni118-127  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa300 -500g  +
Masa jagód5-6 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
Obciążenie30 - 40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1.3 - 1.8 szt.  +
OdmianaLilla  +, Olimpia  + i SV 12375  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli75-90 %  +
Rozmiar jagód25x20 mm mm  +
Sat2.300 -2450  +
SmakProsty  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów16 -18  +
Zawartość kwasów6 -7  +