Rozowyj Timur
Z Winogrona.org
(→Opis) |
(→Opis) |
||
| Linia 18: | Linia 18: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Różowy Timur, ZT- 4-5 (Wostorg czerwonego x Timur). Wczesny, terminu dojrzewania: 115-125 dni. Silnie rosnący. | Różowy Timur, ZT- 4-5 (Wostorg czerwonego x Timur). Wczesny, terminu dojrzewania: 115-125 dni. Silnie rosnący. | ||
| - | Grona są duże i bardzo duże, masa 450-800 g, cylindryczno-stożkowe, średniej gęstości. Jagody są bardzo duże, przedłużone, 35 x 21 mm, średnią masą 9-10 g, białoróżowe. Smak harmoniczny. Miąższ mięsisty, skóra jest gęsta, zjadana. Według wyglądu zewnętrznego to bardzo podobna na rodzicielski gatunek Timur, tylko ma bardziej pociągające zabarwienie i | + | Grona są duże i bardzo duże, masa 450-800 g, cylindryczno-stożkowe, średniej gęstości. Jagody są bardzo duże, przedłużone, 35 x 21 mm, średnią masą 9-10 g, białoróżowe. Smak harmoniczny. Miąższ mięsisty, skóra jest gęsta, zjadana. Według wyglądu zewnętrznego to bardzo podobna na rodzicielski gatunek Timur, tylko ma bardziej pociągające zabarwienie i drobnienie jagód w gronach praktycznie nie występuje. |
Mrozoodporność formy winogron ZT- 4-5 na razie nie określona, orientacyjnie koło -25 °C. W warunkach g. Nowoczerkasska rośnie bez okrywania na zimę. | Mrozoodporność formy winogron ZT- 4-5 na razie nie określona, orientacyjnie koło -25 °C. W warunkach g. Nowoczerkasska rośnie bez okrywania na zimę. | ||
Wersja z 07:45, 6 cze 2011
| warning.png„{{{odmiana}}}” nie może być użyte jako nazwa strony. | |
|---|---|
| Rodzice | Wostorg Czerwony x Timur |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Ukraina |
| Masa grona | 450-800 g |
| Rozmiary jagód | 35 x 21 mm |
| Masa jagód | 9-10 g |
| smak | harmoniczny |
| Mrozoodporność | ok -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Różowy Timur, ZT- 4-5 (Wostorg czerwonego x Timur). Wczesny, terminu dojrzewania: 115-125 dni. Silnie rosnący. Grona są duże i bardzo duże, masa 450-800 g, cylindryczno-stożkowe, średniej gęstości. Jagody są bardzo duże, przedłużone, 35 x 21 mm, średnią masą 9-10 g, białoróżowe. Smak harmoniczny. Miąższ mięsisty, skóra jest gęsta, zjadana. Według wyglądu zewnętrznego to bardzo podobna na rodzicielski gatunek Timur, tylko ma bardziej pociągające zabarwienie i drobnienie jagód w gronach praktycznie nie występuje. Mrozoodporność formy winogron ZT- 4-5 na razie nie określona, orientacyjnie koło -25 °C. W warunkach g. Nowoczerkasska rośnie bez okrywania na zimę.
Choroby
Podwyższona odporność na szarą pleśń.
Cięcie
Obciążenie 30-40 pąków, przycinanie winorośli do 6-8 pąków.
Synonimy
ZT- 4-5
Linki
http://www.vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/rozovij_timur.htm
| Cięcie | 6-7 oczek/m2 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kraj | Ukraina + |
| Masa | 450 -800g + |
| Masa jagód | 9-10 g + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
| Odmiana | warning.png„{{{odmiana}}}” nie może być użyte jako nazwa strony. |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 35 x 21 mm + |
| Smak | Harmoniczny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

