Gamaret
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + zdjęcie) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia = Szwajcaria | |kraj pochodzenia = Szwajcaria | ||
|masa grona = 150 | |masa grona = 150 | ||
| - | |rozmiary jagód = 15x15 | + | |rozmiary jagód = 15x15 |
|smak = prosty | |smak = prosty | ||
|SAT = 2750-2850 | |SAT = 2750-2850 | ||
| Linia 26: | Linia 26: | ||
'''Grona:''' małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte. | '''Grona:''' małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte. | ||
| - | '''Jagody:''' okrągłe, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne. | + | '''Jagody:''' okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne. |
'''Odporność na mróz:''' -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak [[odmiana::Riesling]]) | '''Odporność na mróz:''' -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak [[odmiana::Riesling]]) | ||
| Linia 34: | Linia 34: | ||
'''Dojrzewanie :''' w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana [[odmiana::Pinot Noir]]) | '''Dojrzewanie :''' w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana [[odmiana::Pinot Noir]]) | ||
| - | + | Klon - nr 1117 | |
| - | + | ||
| - | + | ||
| - | + | ||
| - | + | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
Vitis Vinifera | Vitis Vinifera | ||
| Linia 47: | Linia 43: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| + | ==Parametry== | ||
| + | '''1.''' zbiór normalny w tym czasie co PN | ||
| + | cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97 | ||
| + | '''2.''' zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni | ||
| + | |||
| + | cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01 | ||
| + | |||
| + | za okres 1996-1999 [http://www.agroscope.admin.ch/data/publikationen/ch_vit_04_pub_RSA_36_3_159-163_f.pdf wpływ terminu zbioru na jakość wina odmiany Gamaret] | ||
| + | ==Wino== | ||
| + | '''Wino:''' Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. | ||
| + | Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. | ||
| + | Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany [[odmiana::Pinot Noir]] | ||
| + | [wg danych szwajcarskich – źródłowych] | ||
| + | |||
| + | [http://www.lesperrieres.ch/wrgt-gamaret-geneve-e.php wino gamaret] | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| + | ===Linki=== | ||
| + | 1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm | ||
| + | |||
| + | 2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | [http://www.vinatura.ch/fileadmin/user_upload/cepages_ok/Gamaret.jpg grono] | ||
| + | |||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:Gamaret-k.jpg|Gamaret - koronka; Foto: ZbyszekB | Plik:Gamaret-k.jpg|Gamaret - koronka; Foto: ZbyszekB | ||
Wersja z 18:49, 10 lut 2012
| Gamaret | |
|---|---|
| Rodzice | Gamay Noir x Reichensteiner |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15x15 mm |
| smak | prosty |
| SAT | 2750-2850 |
| Termin dojrzewania | 5-15.10 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.
Wzrost: średni, pędy wiotkie.
Grona: małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte.
Jagody: okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.
Odporność na mróz: -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak Riesling)
Parametry moszczu: kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l.
Dojrzewanie : w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana Pinot Noir)
Klon - nr 1117
Genealogia
Vitis Vinifera
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)
Cięcie
Parametry
1. zbiór normalny w tym czasie co PN
cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97
2. zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni
cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01
za okres 1996-1999 wpływ terminu zbioru na jakość wina odmiany Gamaret
Wino
Wino: Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany Pinot Noir [wg danych szwajcarskich – źródłowych]
Synonimy
Literatura
Linki
1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm
2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 5-15.10 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Gamaret +, Gamay Noir +, Reichensteiner +, Riesling + i Pinot Noir + |
| Rozmiar jagód | 15x15 mm + |
| Sat | 2.750 -2850 + |
| Smak | Prosty + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

