Garanoir
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: = zdjęcie) |
(link-fotka) |
||
| Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia = Szwajcaria | |kraj pochodzenia = Szwajcaria | ||
|masa grona = 150 | |masa grona = 150 | ||
| - | |rozmiary jagód = 15x15 | + | |rozmiary jagód = 15x15 |
|smak = prosty | |smak = prosty | ||
|SAT = 2650-2750 | |SAT = 2650-2750 | ||
| Linia 56: | Linia 56: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | Vinatura: [http://www.vinatura.ch/fileadmin/user_upload/cepages_ok/Garanoir.jpg grono]; | ||
| + | |||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:Garanoir-k.jpg|Garanoir - koronka; Foto: ZbyszekB | Plik:Garanoir-k.jpg|Garanoir - koronka; Foto: ZbyszekB | ||
Wersja z 19:45, 10 lut 2012
| Garanoir | |
|---|---|
| Grono - Garanoir; Foto: ZbyszekB | |
| Rodzice | Gamay Noir x Reichensteiner |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15x15 mm |
| smak | prosty |
| SAT | 2650-2750 |
| Termin dojrzewania | 1-10.10 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.
Wzrost: średni, pędy wiotkie.
Grona: małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte, ale bardziej zwarte niż u siostrzanej odmiany Gamaret
Jagody: okrągłe, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.
Odporność na mróz: -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak Riesling)
Parametry moszczu: kolor intensywnie rubinowy, cukier do 21%, kwasy średnio 5-6g/l.
Dojrzewanie : w pierwszej dekadzie października.(podobnie jak odmiana Regent)
Wino: W cieplejszych rejonach zbyt mało kwasów i nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości kwasów np.: Gamaret, Rondo. W chłodniejszych rejonach można próbować wina odmianowe.(Mazowsze 2009 – zbiór 5.10; 21Brix; 7,7g/l kwasów.) Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Gamaret, który gromadzi mniej cukru ale więcej kwasów i dojrzewa około tygodnia później; w podobnym czasie jak PN. [wg danych szwajcarskich – źródłowych]
Genealogia
Vitis Vinifera
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)
Cięcie
treść
Synonimy
Pully B-28;Grostar;Granoir
Literatura
treść
Zdjęcia
Vinatura: grono;
| Dojrzewanie | 1-10.10 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Garanoir +, Gamay Noir +, Reichensteiner +, Gamaret +, Riesling + i Regent + |
| Rozmiar jagód | 15x15 mm + |
| Sat | 2.650 -2750 + |
| Smak | Prosty + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

