Czekoladowa
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(literówka w rodzicach) |
|||
Linia 4: | Linia 4: | ||
|zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg | |zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg | ||
|opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | |opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | ||
- | |rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana:: | + | |rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana::Cardinal]] x [[odmiana::Antiej Magaraczskij]]) |
|kraj pochodzenia=Polska | |kraj pochodzenia=Polska | ||
|masa grona=400-700 | |masa grona=400-700 |
Wersja z 22:47, 22 sty 2013
Czekoladowa | |
---|---|
![]() Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | |
Rodzice | wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x (Cardinal x Antiej Magaraczskij) |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 400-700 g |
Rozmiary jagód | 26x22 mm mm |
smak | muszkat, czekoladowy posmak |
SAT | 2100 |
Termin dojrzewania | b.wczesna |
Mrozoodporność | -22 °C |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Genealogia
treść
Choroby
podwyższona
Cięcie
średnie, 6 - 8 oczek/m²
Synonimy
PR-D-88-1
Literatura
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | b.wczesna + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Polska + |
Masa | 400 -700g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Czekoladowa +, Kardinał Ustoicziwyj Magaracz +, Cardinal + i Antiej Magaraczskij + |
Rozmiar jagód | 26x22 mm mm + |
Sat | 2.100 + |
Smak | Muszkat, czekoladowy posmak + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |