Sfinks
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis) |
|||
Linia 29: | Linia 29: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
+ | Ukraińska odmiana autorstwa Zagorulko. | ||
+ | |||
Bardzo wczesny, doskonały smak, na który trzeba trochę poczekać po wybarwieniu, duże kształtne grona, duże wyrównane jagody, świetne drewnienie. | Bardzo wczesny, doskonały smak, na który trzeba trochę poczekać po wybarwieniu, duże kształtne grona, duże wyrównane jagody, świetne drewnienie. | ||
Wersja z 17:22, 23 sty 2013
Sfinks | |
---|---|
Sfinks-grona 2011-szklarnia; foto: Zbigniew Baran | |
Rodzice | Straszienskij x Timur |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina, Zagorulko |
Masa grona | 500-700 g |
Rozmiary jagód | 32x28 mm |
Masa jagód | 9-11 g |
smak | Odmianowy |
SAT | 2150-2250 |
Ilość dni dojrzewania | 100-105 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Ukraińska odmiana autorstwa Zagorulko.
Bardzo wczesny, doskonały smak, na który trzeba trochę poczekać po wybarwieniu, duże kształtne grona, duże wyrównane jagody, świetne drewnienie.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia umożliwiające identyfikację odmiany:
- Sfinks – liść; ;- Sfinks – koronka: ;- Sfinks – grono
Inne fotki:
http://www.winorosl.pl/galerie/84-noweodmiany20082009.html
Fakty o Sfinks — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 4 - 6 oczek/m2 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 100-105 + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Ukraina, Zagorulko + |
Masa | 500 -700g + |
Masa jagód | 9-11 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Obciążenie | 30 - 35 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,3-1,5 szt. + |
Odmiana | Sfinks +, Straszienskij + i Timur + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70-75 % + |
Rozmiar jagód | 32x28 mm + |
Sat | 2.150 -2250 + |
Smak | Odmianowy + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 6 + |