modified on 24 sty 2011 at 20:59 ••• 92 631 views

Timur

Z Winogrona.org

Timur
Timur Foto W.Jarosz
Timur Foto W.Jarosz
Rodzice Frumoasa Albe x Wostorg
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Masa grona 400-600 g
Rozmiary jagód 29x21 mm mm
Masa jagód 6-8 g
smak Lekki muszkat - gdy dojrzałe
Termin dojrzewania 11-20.09
Ilość dni dojrzewania 105-113
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Jagody lekko szpiczaste, grono wygląda jak jeżyk. Na wystawie południowej zaczyna dojrzewać już pod koniec sierpnia .Owoce kruche z delikatną skórką, pod koniec września bardzo słodkie.

Genealogia

TIMUR = Frumoasa Albe x Wostorg

Timur → 74,03%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 1,46%V.rupestris
+ 2,34%V.berlandieri + 1,95%V.riparia + 0,3%V.lincecumi
+ 0,19%V.aestivalis + 0,2%V.cinerea + 18,75%V.amurensis


Choroby

Raczej wysoka odporność na choroby

Cięcie

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Timur — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni105-113  +
Kolor gronjasne  +
Masa400 -600g  +
Masa jagód6-8 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Obsada gron30-40 szt.  +
OdmianaTimur  +, Frumoasa Albe  + i Wostorg  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli1,3-1,8 %  +
Rozmiar jagód29x21 mm mm  +
SmakLekki muszkat - gdy dojrzałe  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów7  +