Cabernet Cortis
Z Winogrona.org
Cabernet Cortis | |
---|---|
Rodzice | Cabernet Sauvignon x Solaris |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 140 g |
Masa jagód | 1,8 g |
smak | korzenny |
Termin dojrzewania | 1-20.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20,8 °Bx |
Opis
Nowa (1982r.) odmiana przerobowa z Freiburga. Mieszaniec złożony (Cabernet SauvignonxSolaris(Merzling X (Saperavi Severnyi X Muskat Ottonel)) sklasyfikowany jako vitis vinifera. Podwyższona odporność na choroby i mróz, średniowczesny termin dojrzewania oraz ciekawy charakter wina w typie Cabernet Sauvignon sprawiają, że jest to interesująca odmiana do nasadzeń w Polsce. Sezon 2010 ujawnił dużą podatność odmiany na zamieranie szypułek. Odmiana wymaga jeszcze sprawdzenia w danych lokalizacjach.
Wg J.Lisek (Skierniewice)
Mieszaniec wielokrotny z przewagą cech winorośli właściwej.
Krzew rośnie silnie..
Liście: duże , z trzema lub pięcioma wyraźnie zarysowanymi klapami, karbowane.
Grona: średniej wielkości cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte lub zwarte, o wadze ok.140g.
Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, małe, o masie ok.1,8g
Owoce dojrzewają : średnio wcześnie , najczęściej kilka dni przed odmianą Regent
Mrozoodporność: (Skierniewice) średnio -20C do -25C : zima 2008/2009 – utrata 55,5% pąków ; zima 2009/2010 - utrata 65,0% pąków. [1]
"Dojrzewanie" - kilka dni przed Pinot Noir
Genealogia
CABERNET CORTIS = Cabernet Sauvignon x Solaris
Cabernet Cortis → 81,25%V.vinifera + 4,62%V.rupestris + 1,36%V.lincecumi + 12,5%V.amurensis
Choroby
Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) dotyczy mączniaka rzekomego. C.Cortis podlega mączniakowi prawdziwemu w podobnym stopniu co V.vinifery. Przeciw szarej pleśni także wymaga ochrony w latach niekorzystnych i rejonach o większej wilgotności jesienią.
Cięcie
Krzew plonuje dobrze przy różnych formach prowadzenia , także przy cięciu „na głowę”, Guyot, i sznur poziomy z czopami (3-5 pąków na łozie) [1]
Parametry
- J.Lisek - Skierniewice 2009 : zbiór 21/09; masa grona -148g; masa jagody 1,68g; ekstrakt 20,9% (refraktometrem)
- Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie):10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew
Wino
Wino bardzo dobrej jakości , w typie win z Bordeaux (zbliżone pod względem barwy , zawartości tanin i lekkiego owocowego aromatu do „Cabernet Sawignon”[1]
Wg niemieckich źródeł m.in.sibbus :
wina o smaku przypominającym Cabernet Sauvignon. Wino intensywnie czerwone i o dużej ilości fenoli.
Młode wina wykazują silne pikantne nuty, które potrzebują trochę czasu, aby się dobrze zintegrować. Dobrze reagują na starzenie w dębowych beczkach.
Wg innych źródeł młode wino C.Cortis wykazuje aromaty zielne podobne do win CS z mniej dojrzałych owoców.
- Cabernet Cortis 2010 (97pkt), Großes Gold ,biodynamisch; na PIWI Weinpreis 2012 charakterystyka wina,
- Cabernet Cortis 2007 (96pkt) Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 [ charakterystyka wina
- Cabernet Cortis 2013 różowe bio (96pkt) - 14%vol,cukier 7g/l' kwasy 6g/l
Synonimy
FR 437-82 r
Literatura
Linki
- http://www.vivc.bafz.de/datasheet/dataResult.php?data=20005
- http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Cabernet%20Cortis.htm
- http://en.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
- http://www.landwirtschaft-bw.info/servlet/PB/show/1062393/WBI_Doku_Ref31_NZ_Carbernet_Cortis.pdf
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis#cite_note-1 czeska - (genealogia wg.winogrona.org)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
- http://de.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
Na forum
Cabernet Cortis w temacie o Acolonie
Cabernet Cortis w temacie o Cabernet Carbon
Multimedia
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Antes:grona,owocujący krzew; Wikimedia:grona; ; album; ;Bredwine:grona; ;Winnica Zawisza:owocujące krzewy
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Cięcie | 3-5 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-20.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 1,8 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Cabernet Cortis +, Cabernet Sauvignon +, Solaris + i Regent + |
Smak | Korzenny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20,8 + |