Cabernet Cortis – Winogrona.org
modified on 13 kwi 2020 at 16:40 ••• 98 230 views

Cabernet Cortis

Z Winogrona.org

Cabernet Cortis
Grono odmiany Cabernet Cortis; foto:ZbyszekB
Grono odmiany Cabernet Cortis; foto:ZbyszekB
Rodzice Cabernet Sauvignon x Solaris
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 140 g
Masa jagód 1,8 g
smak korzenny
Termin dojrzewania 1-20.10
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20,8 °Bx

Opis

Nowa (1982r.) odmiana przerobowa z Freiburga. Mieszaniec złożony (Cabernet SauvignonxSolaris(Merzling X (Saperavi Severnyi X Muskat Ottonel)) sklasyfikowany jako vitis vinifera. Podwyższona odporność na choroby i mróz, średniowczesny termin dojrzewania oraz ciekawy charakter wina w typie Cabernet Sauvignon sprawiają, że jest to interesująca odmiana do nasadzeń w Polsce. Sezon 2010 ujawnił dużą podatność odmiany na zamieranie szypułek. Odmiana wymaga jeszcze sprawdzenia w danych lokalizacjach.

Wg J.Lisek (Skierniewice)

Mieszaniec wielokrotny z przewagą cech winorośli właściwej.

Krzew rośnie silnie..

Liście: duże , z trzema lub pięcioma wyraźnie zarysowanymi klapami, karbowane.

Grona: średniej wielkości cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte lub zwarte, o wadze ok.140g.

Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, małe, o masie ok.1,8g

Owoce dojrzewają : średnio wcześnie , najczęściej kilka dni przed odmianą Regent

Mrozoodporność: (Skierniewice) średnio -20C do -25C : zima 2008/2009 – utrata 55,5% pąków ; zima 2009/2010 - utrata 65,0% pąków. [1]

"Dojrzewanie" - podobnie jak Pinot Noir

Genealogia

CABERNET CORTIS = Cabernet Sauvignon x Solaris

Cabernet Cortis → 86,7%V.vinifera + 3,5%V.rupestris + 1,55%V.riparia 
+ 1,55%V.berlan. + 0,4%V.lincen. + 6,25%V.amurensis

Choroby

Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) dotyczy mączniaka rzekomego. C.Cortis podlega mączniakowi prawdziwemu w podobnym stopniu co V.vinifery. Przeciw szarej pleśni także wymaga ochrony w latach niekorzystnych i rejonach o większej wilgotności jesienią. http://www.vignevin.com/fileadmin/users/ifv/2015_New_Site/Innovation/Fichiers/CIVARE/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf

Odmiana wrażliwa na zasychanie szypułek.

Cięcie

Krzew plonuje dobrze przy różnych formach prowadzenia , także przy cięciu „na głowę”, Guyot, i sznur poziomy z czopami (3-5 pąków na łozie) [1]

Parametry

  • Parametry dojrzewania w 2012 roku odmiany 'Cabernet Cortis'
  • J.Lisek - Skierniewice 2009 : zbiór 21/09; masa grona -148g; masa jagody 1,68g; ekstrakt 20,9% (refraktometrem)
  • Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie):10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew
  • Parametry dojrzewania 2001-2004 roku odmiany 'Cabernet Cortis' w Pully/Szwajcaria
  • Dojrzewanie 2012-15 północne Mazowsze;  ;2016-19

Wino

Wino bardzo dobrej jakości , w typie win z Bordeaux (zbliżone pod względem barwy , zawartości tanin i lekkiego owocowego aromatu do „Cabernet Sawignon”[1]
Wg niemieckich źródeł m.in.sibbus : wina o smaku przypominającym Cabernet Sauvignon. Wino intensywnie czerwone i o dużej ilości fenoli. Młode wina wykazują silne pikantne nuty, które potrzebują trochę czasu, aby się dobrze zintegrować. Dobrze reagują na starzenie w dębowych beczkach.

Wg innych źródeł młode wino C.Cortis wykazuje aromaty zielne podobne do win CS z mniej dojrzałych owoców.

  • Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005)

Głęboki kolor, dobra struktura. Wino bogate w polifenole, czasami ściągające. Czasami ziołowe nuty oznaczone (zielona papryka, gencjana). Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej

  • Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : Antocyjany (mg / L) (269-450) średnio 449mg/L; Garbniki (mg / L) (2320-3352) średnio 2721mg/L; Intensywność barwy:10,4 5.8-15,2) średnio 10,4