modified on 9 sty 2012 at 19:55 ••• 61 890 views

Sfinks

Z Winogrona.org

Sfinks
Sfinks-grona 2011-szklarnia; foto: Zbigniew Baran
Sfinks-grona 2011-szklarnia; foto: Zbigniew Baran
Rodzice Straszienskij x Timur
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina, Zagorulko
Masa grona 500-700 g
Rozmiary jagód 32x28 mm
Masa jagód 9-11 g
smak Odmianowy
SAT 2150-2250
Ilość dni dojrzewania 100-105
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Bardzo wczesny, doskonały smak, na który trzeba trochę poczekać po wybarwieniu, duże kształtne grona, duże wyrównane jagody, świetne drewnienie.

Choroby

Cięcie

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia umożliwiające identyfikację odmiany:

- Sfinks – liść;  ;- Sfinks – koronka:  ;- Sfinks – grono

Inne fotki:

http://www.winorosl.pl/galerie/84-noweodmiany20082009.html

Fakty o Sfinks — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie4 - 6 oczek/m² oczek/m2  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni100-105  +
Kolor gronciemne  +
KrajUkraina, Zagorulko  +
Masa500 -700g  +
Masa jagód9-11 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
Obciążenie30 - 35 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-1,5 szt.  +
OdmianaSfinks  +, Straszienskij  + i Timur  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-75 %  +
Rozmiar jagód32x28 mm  +
Sat2.150 -2250  +
SmakOdmianowy  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów6  +