modified on 22 mar 2013 at 20:54 ••• 17 177 views

Baron

Z Winogrona.org

Baron
Rodzice Cabernet Sauvignon x Bronner
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 160 g
Rozmiary jagód 16 mm
SAT 2700
Termin dojrzewania 10-20.10
Mrozoodporność nieznana(nieokreślona) °Cwarning.png„nieznana(nieokreślona) °C” nie jest liczbą.
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Pochodzenie

Hodowca :Norbert Becker , 1983r. Zarejestrowana w 2000roku.Weinbauinstitut Freiburg /Niemcy

Charakterystyka

Baron = CS x Bronner. Siostrzana odmiana "Cabernet Carbon".

Jest to krzyżówka tzw.5-tej generacji z b.dużym udziałem V.vinifera . Zarejestrowana w Niemczech jako vinifera.

Liście: średniej wielkości, ciemno zielone i błyszczące.

Grona: średniej wielkości ,cylindryczne i wydłużone o śedniej gęstości.

Jagody: małe do średnich, okrągłe, ciemno granatowe

Fenologia

Pękanie pąków i kwitnienie podobnie jak Pinot Noir. Veraison i dojrzewanie - nieco wcześniej lub w tym samym czasie co Pinot Noir Drewnienie łozy i mrozoodporność ?? (do sprawdzenia)

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Choroby

Odmiana PIWI (o podwyższonej odporności na choroby) Do sprawdzenia w polskich warunkach.

Cięcie

Synonimy

FR 455-83

Tematy na naszym forum

Wino

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Baron — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10-20.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajNiemcy  +
Masa160 g  +
Mrozoodpornoscwarning.png„nieznana(nieokreślona) °C” nie jest liczbą.
OdmianaBaron  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.700  +
Wzrostśednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów20  +
Zawartość kwasów9  +