Lilla
Z Winogrona.org
Lilla | |
---|---|
Lilla - grono, Foto: ZbyszekB | |
Rodzice | Olimpia x SV 12375 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 300-500 g |
Rozmiary jagód | 25x20 mm mm |
Masa jagód | 5-6 g |
smak | Prosty |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 1-10.09 |
Ilość dni dojrzewania | 118-127 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16-18 °Bx |
Zawartość kwasów | 6-7 g/l |
Opis
Efektowna i smaczna nowa węgierska odmiana deserowa możliwa do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.
Odmiana o tych samych rodzicach: Terez
Choroby
Odmiana odznacza się szczególnie niską odpornością na mączniaka rzekomego. Odporność na mączniaka prawdziwego jest wystarczająca. Przy niekorzystnym przebiegu pogody grona mogą być porażane przez szarą pleśń.
http://www.liebegg.ch/pdf/1216124612-bericht_tafeltrauben_2007.pdf
Cięcie
Synonimy
R-68.
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Lilla — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 8 - 10 oczek/m², i krótkie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 118-127 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 300 -500g + |
Masa jagód | 5-6 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 30 - 40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1.3 - 1.8 szt. + |
Odmiana | Lilla +, Olimpia + i SV 12375 + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 75-90 % + |
Rozmiar jagód | 25x20 mm mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16 -18 + |
Zawartość kwasów | 6 -7 + |