Liwia
Z Winogrona.org
Liwia | |
---|---|
Liwia w trakcie dojrzewania. foto:sajko71 | |
Rodzice | Flamingo x Arkadia |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 500-700 g |
Rozmiary jagód | 28x22 mm |
Masa jagód | 7-9 g |
smak | muszkat |
SAT | 2200-2300 |
Termin dojrzewania | 01-10.09 |
Ilość dni dojrzewania | 105-110 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Ukraińska odmiana autorstwa Zagorulko. Odmiana warta posadzenia z uwagi na znakomity smak i piękny wygląd gron.
poniżej, wg:Troshin Leonid Petrovich Dr. Sci. Biol., professor Kuban State Agrarian University, Krasnodar, Russia
Fenologia: Pękanie pąków 22/04; początek kwitnienia 5/06 ; veraison 17/07 ; zbiór 7/08 ; ilość dni 107
Agrobiologia: płodność pędów 99% ; współczynnik płodności 1,4 grona/pęd; masa grona po redukcji plonu śr.459 g; Ilość jagód w gronie śr.148 szt; masa jagody 5,76 g; ekswtrakt cukrowy 15,6 g/L; ocena organoleptyczna 8,9 pkt
Choroby
Cięcie
Synonimy
Libia
Parametry
- Kliknij aby powiększyć
- Kliknij aby powiększyć
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/liviya.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Vinograd.info:grona; ;Vinograd_ampel:grono; ;Vinograd7grono
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Liwia — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 3 - 6 oczek/m² oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 105-110 + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 500 -700g + |
Masa jagód | 7-9 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,2 - 1,5 szt. + |
Odmiana | Liwia +, Flamingo + i Arkadia + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 30-40 % + |
Rozmiar jagód | 28x22 mm + |
Sat | 2.200 -2300 + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 7 + |