Arkadia
Z Winogrona.org
Arkadia | |
---|---|
ARKADIA - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | Mołdowa x Cardinal |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 500 - 700 g |
Rozmiary jagód | 28 x 23 mm |
Masa jagód | 5,61 g |
smak | neutralny |
Termin dojrzewania | 10-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 115-125 |
Mrozoodporność | -20 °C253,15 K -4 °F 455,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16,7 °Bx |
Opis
Wysokiej jakości odmiana deserowa o bardzo smacznych owocach. Plenność krzewów bardzo wysoka - zalecane jest przerzedzanie zawiązków. Grona są duże i bardzo duże, średnio zwarte. Jagody duże o oryginalnym, jajowatym kształcie, barwy jasnożółtej, bardzo smaczne. [1] [1] Siostrzana odmiana Ajwaz
Mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera wyhodowany na Ukrainie[1] ,Instytut Odessa ; przez Dmitrija Meleshko
Krzew rośnie silnie.Mało odporny na mrozy. W warunkach polowych wymaga okrywania na zimę na terenie całej Polski. Owocuje (warunki polowe) z lekką skłnnością do przemienności, w niektóre lata bardzo obficie, szczególnie starsze krzewy.
Liście średniej wielkości z trzema lub pięcioma lekko wywiniętymi do góry klapami.
Grona: duże, stożkowate, średnio zwarte, rzadziej luźne.
Jagody: duże, owalne, lub tępoelipsoidalne, woskowo żółte, w pełni dojrzałości złociste z lekkim brunatnym rumieńcem.
Miąższ : chrupiący, bezbarwny, o dość przeciętnym smaku ( w uprawie polowewj); [1];dużo lepszy smak w uprawie pod osłonami.
Genealogia
Arkadia = Mołdowa(GUZAL KARA X SV 12375) x Cardinal 89,02%V.vinifera +0,8%V.labrusca +7,3%V.rupestris +1,56%V.berlandieri +1,32%V.lincecumii
Choroby
średnio odporna na m.rz. ; mało odporna na m.pr. i sz. pl.
Jednak szara pleśń nie wyrządza dużych szkód ze względu na dość wczesną porę dojrzewania.
Cięcie
Zarówno krótkie, jak i dlugie, jednak nie należy przekraczać ilości 8 oczek na m^2 powierzchnii uprawy. Obowiązkowa regulacja plonowania.
Wg. J.Lisek
Zalecana forma prowadzenia krzewu to niskie sznury poziome lub szpaler Guyota z cięciem łozy na 8-12 pąków. Zadowalające efekty przynosi także prowadzenie w formie niskiej głowy i systematycznym cięciu łozy na czopy z 4 lub 5 pąkami.
Dojrzewanie
Skierniewice 2006-2008 - uprawa polowa
zbiór 22.09. ; masa gron 295g; masa jagód 5,61g; plon 2,16kg/krzew; ekstrakt 16,7%(refraktometrem)
Synonimy
Nastia.
Multimedia
Literatura
Linki
winorośl.pl; ; vinograd.info; ; vinograd7; ; vpvine; ;
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
Inne: grono z krótkiego cięcia; ;krzew; ;krzew o wysokim pniu; ;grono
Inne zdjęcia
Węgry: grono zielone; ;Węgry:- grono dojrzałe; ; ;Winnica Zawisza:grona; ;szpaler; ;resistantgrapes: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 8-12 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 10-20.09 + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 115-125 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 500 -700g + |
Masa jagód | 5,61 g + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Obciążenie | 35-45 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,2-1,6 szt. + |
Odmiana | Arkadia +, Mołdowa +, Cardinal + i Ajwaz + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 55-75 % + |
Rozmiar jagód | 28 x 23 mm + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16,7 + |