Ałyj2
Z Winogrona.org
Ałyj2 | |
---|---|
Ałyj 2, foto: Olmek | |
Rodzice | hybryda europejsko-amurska x Cardinal |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 500 - 1000 g |
Rozmiary jagód | 30 x 24 mm |
Masa jagód | 7 g |
smak | prosty |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Ilość dni dojrzewania | 125 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | ciemnoróżowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Odmiana o nieustalonym pochodzeniu. Grona duże i bardzo duże, zwarte. Jagody wyrównane , o średniej masie 7-8 g. Miąższ mięsisto - soczysty bez charakterystycznych aromatów. Skórka zrośnięta z miąższem , lecz dosyć twarda, wyczuwalna podczas konsumpcji.
Choroby
Odmiana dość odporna na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Ze względu na zwarte grona podatna na szarą pleśń.
Cięcie
Na 10-12 oczek ale toleruje także krótkie cięcie.
Synonimy
Istnieją domniemania, że to ta sama odmiana co Rozowyj Piersikowyj
Literatura
Linki
Opinie na forum: Ałyj2
http://vinograd.info/sorta/stolovye/alyi-2.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=208&view=odmiana
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
grono i liść; ;koronka; ;liść; ;kwiatostan
Inne zdjęcia
Szkółka w Zawadzie:grono; ;Winniczka MAGDA: grona; ;procvetok - grono; ;Vinograd.ru :grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 10-12 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 125 + |
Kolor gron | ciemnoróżowe + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 500 -1000g + |
Masa jagód | 7 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 35-45 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,3-1,6 szt. + |
Odmiana | Ałyj2 +, Cardinal + i Rozowyj Piersikowyj + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 65-85 % + |
Rozmiar jagód | 30 x 24 mm + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16 + |
Zawartość kwasów | 7 + |