Rozowyj Timur
Z Winogrona.org
Rozowyj Timur | |
---|---|
fot.Andrzej Kalemba | |
Rodzice | Wostorg Czerwony x Timur |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 450-800 g |
Rozmiary jagód | 35 x 21 mm |
Masa jagód | 9-10 g |
smak | harmoniczny |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Różowy Timur, ZT- 4-5 (Wostorg czerwonego x Timur). Wczesny, terminu dojrzewania: 115-125 dni. Silnie rosnący. Grona są duże i bardzo duże, masa 450-800 g, cylindryczno-stożkowe, średniej gęstości. Jagody są bardzo duże, przedłużone, 35 x 21 mm, średnią masą 9-10 g, białoróżowe. Smak harmoniczny. Miąższ mięsisty, skóra jest gęsta, zjadana. Według wyglądu zewnętrznego to bardzo podobna na rodzicielski gatunek Timur, tylko ma bardziej pociągające zabarwienie i drobnienie jagód w gronach praktycznie nie występuje. Mrozoodporność formy winogron ZT- 4-5 na razie nie określona, orientacyjnie koło -25 °C. W warunkach g. Nowoczerkasska rośnie bez okrywania na zimę.
Choroby
Podwyższona odporność na szarą pleśń.
Cięcie
Obciążenie 30-40 pąków, przycinanie winorośli do 6-8 pąków.
Synonimy
ZT- 4-5, Różowy Timur
Linki
http://www.vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/rozovij_timur.htm
Zdjęcia
AndrzejB:grono
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-7 oczek/m2 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 450 -800g + |
Masa jagód | 9-10 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
Odmiana | Rozowyj Timur + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 35 x 21 mm + |
Smak | Harmoniczny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |