Boglarka
Z Winogrona.org
Boglarka | |
---|---|
![]() Boglarka - grono - foto: dziadek2 | |
Rodzice | Genuai Zamatos x Skarb Panonii |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 310 g |
Rozmiary jagód | 26 x 23 mm |
Masa jagód | 6-9 g |
SAT | 2400 |
Termin dojrzewania | 15-30.08 |
Mrozoodporność | -20 °C |
Kolor gron | zielone-żółte z szarym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 14 °Bx |
Zawartość kwasów | 4,5 g/l |
Opis
Wg źródeł węgierskich:
Węgierska odmiana deserowa. Hodowca. Sándor Szegedi 1963. Dojrzewa wcześnie podobnie jak Irsai Oliver, kilka dni później niż Perła Czabańska. Grona duże ok.310g. Mrozoodporność -19 do -20 stopnie C.
Wg J.Lisek (Skierniewice)[1]
Węgierska odmiana winorośli właściwej. Krzew rośnie bardzo silnie. Owocuje obficie i regularnie.
Jest wrażliwy na mróz i choroby grzybowe.
Liście: duże o pięciu wyraźnych , mocno wyciętych klapach, z których górne często na siebie zachodzą, od dołu omszone.
Grona: duże lub bardzo duże , średnio zwarte.
Jagody: duże, owalne. Skórka zielonożółta z obfitym woskowym nalotem, gruba, ale krucha, zrośnięta ze średnio jędrnym , smacznym miąższem.
Dojrzewanie : owoce dojrzewają kilka dni później niż Skarb Panonii
Odmiana do uprawy pod osłnami[1]
Choroby
Typowe jak więszość vinifer
Cięcie
Krzew zaleca się prowadzić w formie szpaleru lub sznurów poziomych z cięciem na 6-10 pąków.
Synonimy
Literatura
Linki
pnącza poz.9 ; parko ; Zawada
Zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 8-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 15-30.08 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielone-żółte z szarym nalotem + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 310 g + |
Masa jagód | 6-9 g + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Obciążenie | 35-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,1-1,3 szt. + |
Odmiana | Boglarka +, Genuai Zamatos +, Skarb Panonii +, Irsai Oliver + i Perła Czabańska + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 70 % + |
Rozmiar jagód | 26 x 23 mm + |
Sat | 2.400 + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 14 + |
Zawartość kwasów | 4,5 + |