Cabernet Cortis – Winogrona.org
modified on 20 gru 2014 at 20:10 ••• 93 970 views

Cabernet Cortis

Z Winogrona.org

Cabernet Cortis
Rodzice Cabernet Sauvignon x Solaris
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 140 g
Masa jagód 1,8 g
smak korzenny
Termin dojrzewania 1-20.10
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20,8 °Bx

Opis

Nowa (1982r.) odmiana przerobowa z Freiburga. Mieszaniec złożony (Cabernet SauvignonxSolaris(Merzling X (Saperavi Severnyi X Muskat Ottonel)) sklasyfikowany jako vitis vinifera. Podwyższona odporność na choroby i mróz, średniowczesny termin dojrzewania oraz ciekawy charakter wina w typie Cabernet Sauvignon sprawiają, że jest to interesująca odmiana do nasadzeń w Polsce. Sezon 2010 ujawnił dużą podatność odmiany na zamieranie szypułek. Odmiana wymaga jeszcze sprawdzenia w danych lokalizacjach.

Wg J.Lisek (Skierniewice)

Mieszaniec wielokrotny z przewagą cech winorośli właściwej.

Krzew rośnie silnie..

Liście: duże , z trzema lub pięcioma wyraźnie zarysowanymi klapami, karbowane.

Grona: średniej wielkości cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte lub zwarte, o wadze ok.140g.

Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, małe, o masie ok.1,8g

Owoce dojrzewają : średnio wcześnie , najczęściej kilka dni przed odmianą Regent

Mrozoodporność: (Skierniewice) średnio -20C do -25C : zima 2008/2009 – utrata 55,5% pąków ; zima 2009/2010 - utrata 65,0% pąków. [1]

"Dojrzewanie" - kilka dni przed Pinot Noir

Genealogia

CABERNET CORTIS = Cabernet Sauvignon x Solaris

Cabernet Cortis → 81,25%V.vinifera + 4,62%V.rupestris 
+ 1,36%V.lincecumi + 12,5%V.amurensis

Choroby

Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) dotyczy mączniaka rzekomego. C.Cortis podlega mączniakowi prawdziwemu w podobnym stopniu co V.vinifery. Przeciw szarej pleśni także wymaga ochrony w latach niekorzystnych i rejonach o większej wilgotności jesienią.

Cięcie

Krzew plonuje dobrze przy różnych formach prowadzenia , także przy cięciu „na głowę”, Guyot, i sznur poziomy z czopami (3-5 pąków na łozie) [1]

Parametry

  • Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 6 gron/krzew, zbiory 26/09, 24,5 Brix, kwasy 7,5 g/l, pH 3,2 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
  • J.Lisek - Skierniewice 2009 : zbiór 21/09; masa grona -148g; masa jagody 1,68g; ekstrakt 20,9% (refraktometrem)

Typ zapisu tekstowy

Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie)

3-10-2009 - C.Cortis - 25Bx (min 23, max 29, 12 jagód)

10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew

Typ zapisu rozbudowana tabelka

Lp Winnica Data zbioru Blg/Bx Kwasowość (g/l) Obciążenie (kg) Województwo Uwagi
1 Taboo 2009-10-10 26 7 0,4 kujawsko-pomorskie bez uwag

Wino

Wino bardzo dobrej jakości , w typie win z Bordeaux (zbliżone pod względem barwy , zawartości tanin i lekkiego owocowego aromatu do „Cabernet Sawignon”[1]
Wg niemieckich źródeł m.in.sibbus : wina o smaku przypominającym Cabernet Sauvignon. Wino intensywnie czerwone i o dużej ilości fenoli. Młode wina wykazują silne pikantne nuty, które potrzebują trochę czasu, aby się dobrze zintegrować. Dobrze reagują na starzenie w dębowych beczkach.

Wg innych źródeł młode wino C.Cortis wykazuje aromaty zielne podobne do win CS z mniej dojrzałych owoców.

Synonimy

FR 437-82 r

Literatura

  1. 1,0 1,1 1,2 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Linki

Na forum

Cabernet Cortis temat główny

Cabernet Cortis w temacie o Acolonie

Cabernet Cortis w temacie o Cabernet Carbon

Multimedia

film

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

koronka;;liść,,liść grono

Inne zdjęcia

Antes:grona,owocujący krzew; Wikimedia:grona;  ; album;  ;Bredwine:grona; ;Winnica Zawisza:owocujące krzewy

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Cabernet Cortis — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Blg26  +
Cięcie3-5 oczek/m2  +
Data10 październik 2009  +
Dojrzewanie1-20.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajNiemcy  +
Kwasowość7  +
Masa140 g  +
Masa jagód1,8 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie0,4  +
OdmianaCabernet Cortis  +, Cabernet Sauvignon  +, Solaris  + i Regent  +
SmakKorzenny  +
WinnicaTaboo  +
Województwokujawsko-pomorskie  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20,8  +