Saphira
Z Winogrona.org
Saphira | |
---|---|
![]() Saphira - grona 12/10/2022; foto:Kyniek | |
Rodzice | Arnsburger x SV 1-72 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 2,05 g |
smak | neutralny |
Termin dojrzewania | 10-15.10 |
Mrozoodporność | -26 °C |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23,8 °Bx |
Opis
Niemiecka odmiana do wyrobu białego wina. Mrozoodporność nie ustalona. Jednak ze względu na wysoką jakość otrzymywanego wina odmiana warta wypróbowania na najcieplejszych stanowiskach. wg LWG Bayern termin dojrzewania podobny do odmiany Riesling ale kwasy wyższe.
Wg J.Lisek:
Mieszaniec międzygatunkowy z przewagą cech V.vinifera wyhodowany w Niemczech. Wzrost silny. Plonuje obficie i regularnie.
Liście: 3-klapowe, średniej wielkości z ostrymi zębami, wzrost i układ poziomy.
Grona: średniej wielkości do dużych (180g), cylindryczno-stożkowate, średnio zwarte do luźnych.
Jagody: zielonożółte, kuliste, małe, rzadziej średniej wielkości (2,05g).
Moszcz: o wysokiej kwasowości
Dojrzewanie: owoce dojrzewają późno.(na przełomie I/II dekady października)
Mrozoodporność: Wytrzymały na mróz. Zimą 2008/09 (-23C) przemarzło 5,9% pąków; Zimą 2009/10 (-28,1C) przemarzło 24% pąków[1]
- wg czeskich źródeł - owoce gromadzą bardzo dużo cukru co pozwala na wyrób win nawet półsłodkich i zawartości alkoholu ok.12% , o zrównoważonym balansie cukier/kwasy.
- Dane ampelograficzne
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Saphira : 68,75%V.vinifera + 6,25%V.labrusca + 12,5%V.rupestris + 6,25%V.riparia + 6,25%V. lincecumii
Parametry
- Skierniewice 2009 – zbiór 8/10 ; masa grona 275g; masa jagód 2,05g; ekstrakt 19,1%[1]
- Skierniewice 2012 - zbiór: 3/10; plon: 0,72 kg/krzew; masa grona: 107g; masa jagód: 1,68g; ekstrakt: 22,9%
Wino
- Wino o podwyższonej kwasowości , zbliżone w typie do uzyskiwanego z odmiany „Burgundzkie Białe” (Pinot Blanc), neutralne lub z lekkim owocowym aromatem.[1]
- Wino w typie rieslinga - profil aromatyczny
- saphira 2016 - półsłodkie
- https://www.euvino.eu/becker---das-weingut/saphira-spaetlese-weisswein-lieblich
- Saphira 2021 Stara Winna Góra; Białe, półwytrawne kwasowość – 9,0 g/l Słodycz – 14,0 g/l Alkohol – 11,0 % trwałość – 2-3 lata
Choroby
odporna na mączniaki i botrytis wg badań francuskich
- Wg publikacji niemieckich posiada geny odpornościowe : Rpv3.3 (m.rz.) ; Ren3 i Ren9 (m.pr.)
Cięcie
Krzew nie jest wymagający co do formy prowadzenia. Plonuje wystarczająco obficie przy cięciu na czopy[1]
Synonimy
Geisenheim 7815-1, Gm 7815-1
Literatura
- http://lescepages.free.fr/saphira.html
- https://de.wikipedia.org/wiki/Saphira_(Rebsorte)
- https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SAPHIRA.pdf
- https://www.lwg.bayern.de/weinbau/rebe_weinberg/069847/
- https://www.traubenshow.de/informationen-zu-rebsorten/ertragsrebsorten-auswahl-in-deutschland-a-z/259-s/saphira
- http://winegrapevarieties.blog.cz/1710/saphira
- https://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?zalozka=13;id=3510;studium=67028;zp=42259;download_prace=1;lang=sk (str 29)
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- wg glossary wein-plus: grono i liść
- wg VIVC: koronka[ ;Liść[ ;Liść; grono
Inne zdjęcia
owine.cz owocujący krzew
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 10-15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 200 g + |
Masa jagód | 2,05 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Saphira +, Arnsburger + i SV 1-72 + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23,8 + |