Wostorg Muskatnyj
Z Winogrona.org
Wostorg Muskatnyj | |
---|---|
Rodzice | Frumoasa Albae x Wostorg |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 290 g |
Masa jagód | 4,3 g |
smak | muszkat |
Termin dojrzewania | bardzo wczesny |
Ilość dni dojrzewania | 115 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Bardzo wczesny 110-115 dni.
Wg badań w Instytucie im Potapenki za lata 1999-2003 najniższa temperatura w styczniu 2002 wynosiła -25,6st.C
Procent kwitnących pąków 68,6, a u odmiany wskaźnikowej Wostorg 56,8
Współczynnik owocowania (obciążenie latorośli) - 1,6
Drewnienie łozy tak na ok.70% ,wystarczające do pełnego owocowania.
Genealogia
Wostorg Muskatnyj – 74,03%V.vinifera+0,78%V.labrusca+1,46%V.rupestris+2,34%V.berlandieri+ +1,95%V.riparia+0,29%V.lincecumii+0,2%V.aestivalis+0,2%V.cinerea+18,75V.amurensis.
Choroby
Odporność na choroby grzybowe podobna do odmiany Wostorg.
Wymaga 1-2 opryski zapobiegawcze przeciwko chorobom grzybowym.
Na filokserę nieodporny.
Cięcie
Siła wzrostu krzewów duża.
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/vostorg-myskatnyi.html
Wszechzwiązkowy Instytut Uprawy Winorośi i Wina im.Potapenki - badania za lata 1999-2003
Opinie na forum: Wostorg Muskatnyj
Zdjęcia
forum_vinograd:grona; ;fotka z fotoalbum W.E.Toczilina grona; ;sad-ru:grono; ;Winnica Sulimierz:liście; ;grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | bardzo wczesny + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 115 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 290 g + |
Masa jagód | 4,3 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 1,4-1,9 szt. + |
Odmiana | Wostorg Muskatnyj +, Frumoasa Albae + i Wostorg + |
Płodność latorośli | 80-95 % + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 6 + |