modified on 30 sty 2016 at 15:17 ••• 19 799 views

Wostorg Muskatnyj

Z Winogrona.org

Wostorg Muskatnyj
Rodzice Frumoasa Albae x Wostorg
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 290 g
Masa jagód 4,3 g
smak muszkat
Termin dojrzewania bardzo wczesny
Ilość dni dojrzewania 115
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 19 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Bardzo wczesny 110-115 dni.

Wg badań w Instytucie im Potapenki za lata 1999-2003 najniższa temperatura w styczniu 2002 wynosiła -25,6st.C

Procent kwitnących pąków 68,6, a u odmiany wskaźnikowej Wostorg 56,8

Współczynnik owocowania (obciążenie latorośli) - 1,6

Drewnienie łozy tak na ok.70% ,wystarczające do pełnego owocowania.

Genealogia

Wostorg Muskatnyj – 74,03%V.vinifera+0,78%V.labrusca+1,46%V.rupestris+2,34%V.berlandieri+ +1,95%V.riparia+0,29%V.lincecumii+0,2%V.aestivalis+0,2%V.cinerea+18,75V.amurensis.

Choroby

Odporność na choroby grzybowe podobna do odmiany Wostorg.

Wymaga 1-2 opryski zapobiegawcze przeciwko chorobom grzybowym.

Na filokserę nieodporny.

Cięcie

Siła wzrostu krzewów duża.

Synonimy

Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/vostorg-myskatnyi.html

Wszechzwiązkowy Instytut Uprawy Winorośi i Wina im.Potapenki - badania za lata 1999-2003


Opinie na forum: Wostorg Muskatnyj

Zdjęcia

forum_vinograd:grona;  ;fotka z fotoalbum W.E.Toczilina grona;  ;sad-ru:grono;  ;Winnica Sulimierz:liście;  ;grona


Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Wostorg Muskatnyj — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewaniebardzo wczesny  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni115  +
Kolor gronjasne  +
KrajRosja  +
Masa290 g  +
Masa jagód4,3 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Obsada gron1,4-1,9 szt.  +
OdmianaWostorg Muskatnyj  +, Frumoasa Albae  + i Wostorg  +
Płodność latorośli80-95 %  +
SmakMuszkat  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów19  +
Zawartość kwasów6  +