Ajwaz
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
| Linia 5: | Linia 5: | ||
|opis zdjęcia = AJWAZ - grono Foto: P. Pawluczuk | |opis zdjęcia = AJWAZ - grono Foto: P. Pawluczuk | ||
|rodzice = [[odmiana::Mołdowa]] x [[odmiana::Cardinal]] | |rodzice = [[odmiana::Mołdowa]] x [[odmiana::Cardinal]] | ||
| - | |gatunek = | + | |gatunek = hybryda międzygatunkowa |
|kraj pochodzenia = Ukraina | |kraj pochodzenia = Ukraina | ||
|masa grona = 400-600 | |masa grona = 400-600 | ||
| Linia 19: | Linia 19: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| - | Wczesna odmiana deserowa o smacznych i atrakcyjnych bardzo dużych owocach.<bibref f="wino.bib">Mieleszko-2000</bibref> | + | Wczesna odmiana deserowa o smacznych i atrakcyjnych bardzo dużych owocach. |
| + | Plenność wysoka. Siostrzana odmiana [[odmiana::Arkadia|Arkadii]]. | ||
| + | Polecana do amatorskiej uprawy przydomowej oraz pod osłony. | ||
| + | <bibref f="wino.bib">Mieleszko-2000</bibref> | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| - | + | średnio wrażliwa na choroby | |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Wersja z 19:43, 17 lut 2010
| Ajwaz | |
|---|---|
| AJWAZ - grono Foto: P. Pawluczuk | |
| Rodzice | Mołdowa x Cardinal |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Ukraina |
| Masa grona | 400-600 g |
| Rozmiary jagód | 25x23 mm mm |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Wczesna odmiana deserowa o smacznych i atrakcyjnych bardzo dużych owocach. Plenność wysoka. Siostrzana odmiana Arkadii. Polecana do amatorskiej uprawy przydomowej oraz pod osłony. [1]
Choroby
średnio wrażliwa na choroby
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Ajwaz — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | Ukraina + |
| Masa | 400 -600g + |
| Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
| Odmiana | Ajwaz +, Mołdowa +, Cardinal + i Arkadia + |
| Rozmiar jagód | 25x23 mm mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

