Dornfelder
Z Winogrona.org
Dornfelder | |
---|---|
Dornfelder - grono, foto: Jakub Nowakowski | |
Rodzice | Helfensteiner x Heroldrebe |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150-500 g |
Rozmiary jagód | 15-20 mm |
Masa jagód | 3,1-5 g |
SAT | 2500-2600 |
GDDC | 1060-1080 |
Termin dojrzewania | 5-10.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 18,2 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Dość mrozoodporna nowa niemiecka odmiana przeznaczona zarówno do wyrobu wina jak również ze względu na bardzo smaczne owoce do bezpośredniego spożycia. Odmiana warta szerszych prób w polowej uprawie w polskich warunkach klimatycznych. Wzrost bardzo silny. Wymaga ograniczenia plonowania. Rozwój krzewu wczesny i dlatego wrażliwy na późnowiosenne przymrozki.
Wg prof. J.Lisek[1]
Wzrost : silny do bardzo silnego. Jednoroczne pędy grube i sztywne. Pasierby słabe i nieliczne. Struktura krzewu luźna i uporządkowana
Mrozoodporność : -20 do -22; nieco większa niż Pinot Noir ,ale mniejsza niż Riesling Skierniewice 6/01/2009 przy -23ºC wymarzło 40,9% pąków ,a u „Riesling) 13,5% Skierniewice 26/01/2010b przy -28,1ºC wymarzło 93% pąków, a u „Riesling” 60,5%
Grona: duże lub bardzo duże 316g , stożkowate, często rozgałęzione ze skrzydełkami.
Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, średnie lub duże 3,1g .
Dojrzewanie: późne, zazwyczaj kilka dni po Pinot Noir. Skierniewice – 5/10/2009
Owocuje także z pasierbów , a nawet w niektóre lata (2011) dojrzewa jako deserowa.(Nasielsk - ZB)
Parametry
Dojrzewanie
- Skierniewice 2009
Zbiór : 5/10 ; masa gron 316g, masa jagód 3,1g; ekstrakt 18,2%
- Skierniewice 2012
Zbiór: 8/10; plon: 0,85 kg/krzew; masa gron: 181g; masa jagód: 3,76g; ekstrakt: 18%
Wino
- Wino o ciemnej intensywnej barwie, z owocowym aromatem czereśni, jeżyn, migdałów i zrównoważonymi taninami.
- Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
Wino ma doskonałą jakość, barwę ciemnoczerwoną, delikatno aromatyczny zapach i smak. Z powodu swej intensywnej barwy jest w Niemczech cenione jako surowiec do podwyższenia barwności win czerwonych nawet po dojrzewaniu w beczkach barrique.
- Dornfelder 2007, ,kontretykieta; ,charakterystyka, recenzja, ocena 84 pkt
- Dornfelder 2011, ,charakterystyka, recenzja, ocena
- Dornfelder 2011, ,charakterystyka, recenzja, ocena
Choroby
odporność nieco powyżej przeciętnej, niż dla winorośli właściwej, ale i tak raczej bez pełnej ochrony się nie obędzie
Cięcie
Długie. Pąki 1-4 często niepłodne.
Wg prof. J.Lisek[1]
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do formy prowadzenia, ale pień powinien być na tyle wysoki , aby duże grona nie stykały się z glebą. Zadawalający plon nawet przy cieciu na 3-5 oczkowe czopy, a wysoki plon przy cieciu łozy na 6-8 pąków.
Dojrzewanie
Synonimy
We S - 341
Literatura
Linki
Opinie na forum: Dornfelder
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=370&view=odmiana
http://vinograd.info/sorta/yniversalnye/dornfelder.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Wikimedia - grono; grono; masa grona; ;Antes:grono (kl.We 700), ,ovine.cz:grona, ,grona; ; sapara.cz:grono; ;Vitiselekt:owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-10.10 + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Gddc | 1060-1080 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 -500g + |
Masa jagód | 3,1-5 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 35-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,5-2,9 szt. + |
Odmiana | Dornfelder +, Helfensteiner +, Heroldrebe +, Pinot Noir + i Riesling + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | duża % + |
Rozmiar jagód | 15-20 mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Wzrost | bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 18,2 + |
Zawartość kwasów | 8 + |