Dornfelder
Z Winogrona.org
Dornfelder | |
---|---|
Dornfelder - grono, foto: Jakub Nowakowski | |
Rodzice | Helfensteiner x Heroldrebe |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150-250 g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
Masa jagód | 3,1 g |
Termin dojrzewania | 5-10.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 18,2 °Bx |
Opis
Dość mrozoodporna nowa niemiecka odmiana przeznaczona zarówno do wyrobu wina jak również ze względu na bardzo smaczne owoce do bezpośredniego spożycia. Odmiana odporna na typowe chroby winorośli. Odmiana warta szerszych prób w polowej uprawie w polskich warunkach klimatycznych. Wzrost bardzo silny. Wymaga ograniczenia plonowania. Rozwój krzewu wczesny i dlatego wrażliwy na późnowiosenne przymrozki.
Wg prof. J.Lisek[1]
Wzrost : silny do bardzo silnego. Jednoroczne pędy grube i sztywne. Pasierby słabe i nieliczne. Struktura krzewu luna i uporządkowana
Mrozoodporność : -20 do -22; nieco większa niż Pinot Noir ,ale mniejsza niż Riesling Skierniewice 6/01/2009 przy -23ºC wymarzło 40,9% pąków ,a u „Riesling) 13,5% Skierniewice 26/01/2010b przy -28,1ºC wymarzło 93% pąków, a u „Riesling” 60,5%
Grona: duże lub bardzo duże 316g , stożkowate, często rozgałęzione ze skrzydełkami.
Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, średnie lub duże 3,1g .
Dojrzewanie: późne, zazwyczaj kilka dni po Pinot Noir. Skierniewice – 5/10/2009
Parametry
Parametry : 5/10/2009 – grona 316g, jagody 3,1g, ekstrakt 18,2%
Wino
Wino o ciemnej intensywnej barwie, z owocowym aromatem czereśni, jeżyn, migdałów i zrównoważonymi taninami.
Choroby
odporność nieco powyżej przeciętnej, niż dla winorośli właściwej
Cięcie
Długie. Pąki 1-4 często niepłodne.
Wg prof. J.Lisek[1]
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do formy prowadzenia, ale pień powinien być na tyle wysoki , aby duże grona nie stykały się z glebą. Zadawalający plon nawet przy cieciu na 3-5 oczkowe czopy, a wysoki plon przy cieciu łozy na 6-8 pąków.
Synonimy
Literatura
Linki
Zdjęcia
Dojrzewanie | 5-10.10 + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 -250g + |
Masa jagód | 3,1 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Dornfelder +, Helfensteiner +, Heroldrebe +, Pinot Noir + i Riesling + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | duża % + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Wzrost | bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 18,2 + |