modified on 4 lis 2024 at 22:07 ••• 11 808 views

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Drożdże do win białych)
(Drożdże do win białych)
Linia 15: Linia 15:
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
 +
|'''Do win różowych'''
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 26: Linia 27:
|Niska  
|Niska  
|Nie
|Nie
 +
|Tak
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 37: Linia 39:
|Niska
|Niska
|Nie
|Nie
 +
|Tak
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 48: Linia 51:
|Umiarkowana
|Umiarkowana
|Nie
|Nie
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 59: Linia 63:
|Niska
|Niska
|Nie
|Nie
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 70: Linia 75:
|Niska  
|Niska  
|Nie
|Nie
 +
|?
|}
|}

Wersja z 15:38, 15 wrz 2020

Spis treści

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Drożdże do win białych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji Do win różowych
CK S102 S. cerevisiae 14,5% (15%) 10-18°C (8-30°C) 16,3 g/l Duże Niska Niska Nie Tak
GV S107 S. cerevisiae 15% (?%) 10-30°C (10-35°C) ? Średnie Średnio niska Niska Nie Tak
HD A54 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (15%) 14-30°C (?°C) ? Średnie Średnio niska Umiarkowana Nie ?
HD T18 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (15%) 10-30°C (?°C) ? Niskie Średnio niska Niska Nie ?
UCLM S325 S. cerevisiae 13% (15%) 17-30°C (12-35°C) 16,5 g/l Duże Niska Niska Nie ?

Drożdże do win czerwonych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
HD S62 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Średnio niskie ? ? Tak
HD S135 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Niskie ? ? Tak
NDA 21 S. cerevisiae 15% (15%) 14-30°C (?°C) 17,6g Średnie Niska Niska Nie
UCLM S377 S. cerevisiae 14,5% (>15%) 17-30°C (?°C) 16,5 g/l Wysokie Nie wytwarza Niska Nie

Drożdże uniwersalne

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
BC S103 S. bayanus ?% (18%) 10-30°C (10-35°C) 16,2 g/l Małe Nie wytwarza Niska Tak
SC 22 S. cerevisiae 15% (18%) 14-30°C (12-35°C) 17,2 g/l Średnie Niska Niska Nie
STG S101 S. cerevisiae 13,5% (15%) 17-30°C (8-30°C) 16,5 g/l Średnie Niska Niska Nie
VR 44 S. bayanus 16% (16%) 10-30°C (10-40°C) 16,5 g/l cukru na 1% alk. Bardzo małe Niska Niska Tak

Tematy na forum o drożdżach

  1. http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361.html
  2. http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html