Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże do win białych) |
(→Drożdże do win białych) |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
|'''Prod. kwasow. lotnej''' | |'''Prod. kwasow. lotnej''' | ||
|'''Do wtórnej fermentacji''' | |'''Do wtórnej fermentacji''' | ||
+ | |'''Do win różowych''' | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
Linia 26: | Linia 27: | ||
|Niska | |Niska | ||
|Nie | |Nie | ||
+ | |Tak | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
Linia 37: | Linia 39: | ||
|Niska | |Niska | ||
|Nie | |Nie | ||
+ | |Tak | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
Linia 48: | Linia 51: | ||
|Umiarkowana | |Umiarkowana | ||
|Nie | |Nie | ||
+ | |? | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
Linia 59: | Linia 63: | ||
|Niska | |Niska | ||
|Nie | |Nie | ||
+ | |? | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
Linia 70: | Linia 75: | ||
|Niska | |Niska | ||
|Nie | |Nie | ||
+ | |? | ||
|} | |} |
Wersja z 15:38, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | Do win różowych |
CK S102 | S. cerevisiae | 14,5% (15%) | 10-18°C (8-30°C) | 16,3 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie | Tak |
GV S107 | S. cerevisiae | 15% (?%) | 10-30°C (10-35°C) | ? | Średnie | Średnio niska | Niska | Nie | Tak |
HD A54 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | ? | Średnie | Średnio niska | Umiarkowana | Nie | ? |
HD T18 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (15%) | 10-30°C (?°C) | ? | Niskie | Średnio niska | Niska | Nie | ? |
UCLM S325 | S. cerevisiae | 13% (15%) | 17-30°C (12-35°C) | 16,5 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie | ? |
Drożdże do win czerwonych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
HD S62 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Średnio niskie | ? | ? | Tak |
HD S135 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Niskie | ? | ? | Tak |
NDA 21 | S. cerevisiae | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | 17,6g | Średnie | Niska | Niska | Nie |
UCLM S377 | S. cerevisiae | 14,5% (>15%) | 17-30°C (?°C) | 16,5 g/l | Wysokie | Nie wytwarza | Niska | Nie |
Drożdże uniwersalne
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
BC S103 | S. bayanus | ?% (18%) | 10-30°C (10-35°C) | 16,2 g/l | Małe | Nie wytwarza | Niska | Tak |
SC 22 | S. cerevisiae | 15% (18%) | 14-30°C (12-35°C) | 17,2 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie |
STG S101 | S. cerevisiae | 13,5% (15%) | 17-30°C (8-30°C) | 16,5 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie |
VR 44 | S. bayanus | 16% (16%) | 10-30°C (10-40°C) | 16,5 g/l cukru na 1% alk. | Bardzo małe | Niska | Niska | Tak |