Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów) |
(→Drożdże uniwersalne) |
||
Linia 197: | Linia 197: | ||
|Nie | |Nie | ||
|Tak | |Tak | ||
+ | |? | ||
+ | |||
+ | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
+ | |'''[[SIHA-CRYAROME]]''' | ||
+ | |S. cerevisiae | ||
+ | |?% (16%) | ||
+ | |?°C (do 12-15 °C) | ||
+ | |? | ||
+ | |? | ||
+ | |? | ||
+ | |? | ||
+ | |Tak | ||
+ | |? | ||
|? | |? | ||
Linia 226: | Linia 239: | ||
|} | |} | ||
- | |||
=='''Tematy na forum o drożdżach'''== | =='''Tematy na forum o drożdżach'''== |
Wersja z 16:00, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | Do win różowych | Do win musujących |
CK S102 | S. cerevisiae | 14,5% (15%) | 10-18°C (8-30°C) | 16,3 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie | Tak | Tak |
GV S107 | S. cerevisiae | 15% (?%) | 10-30°C (10-35°C) | ? | Średnie | Średnio niska | Niska | Nie | Tak | ? |
HD A54 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | ? | Średnie | Średnio niska | Umiarkowana | Nie | ? | ? |
HD T18 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (15%) | 10-30°C (?°C) | ? | Niskie | Średnio niska | Niska | Nie | ? | ? |
UCLM S325 | S. cerevisiae | 13% (15%) | 17-30°C (12-35°C) | 16,5 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie | ? | ? |
Drożdże do win czerwonych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | Do win różowych | Do win musujących |
HD S62 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Średnio niskie | ? | ? | Tak | ? | ? |
HD S135 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Niskie | ? | ? | Tak | ? | ? |
NDA 21 | S. cerevisiae | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | 17,6g | Średnie | Niska | Niska | Nie | ? | ? |
UCLM S377 | S. cerevisiae | 14,5% (>15%) | 17-30°C (?°C) | 16,5 g/l | Wysokie | Nie wytwarza | Niska | Nie | ? | ? |
Drożdże uniwersalne
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | Do win różowych | Do win musujących |
BC S103 | S. bayanus | ?% (18%) | 10-30°C (10-35°C) | 16,2 g/l | Małe | Nie wytwarza | Niska | Tak | Tak | Tak |
SC 22 | S. cerevisiae | 15% (18%) | 14-30°C (12-35°C) | 17,2 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie | Tak | ? |
SIHA-CRYAROME | S. cerevisiae | ?% (16%) | ?°C (do 12-15 °C) | ? | ? | ? | ? | Tak | ? | ? |
STG S101 | S. cerevisiae | 13,5% (15%) | 17-30°C (8-30°C) | 16,5 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie | Tak | ? |
VR 44 | S. bayanus | 16% (16%) | 10-30°C (10-40°C) | 16,5 g/l cukru na 1% alk. | Bardzo małe | Niska | Niska | Tak | Tak | Tak |