modified on 4 lis 2024 at 22:07 ••• 11 812 views

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Drożdże do win czerwonych)
 
(Nie pokazano 38 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
-
='''Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów'''=
+
Dokładniejszy opis danego szczepu pojawią się po kliknięciu w nazwę.
-
 
+
=='''Drożdże do win białych'''==
=='''Drożdże do win białych'''==
Linia 10: Linia 9:
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
-
|'''Wydajność cukier/alkohol'''
+
|'''Wydajność cukier/1% alk.'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
 +
|'''Do win różowych'''
 +
|'''Do win musujących'''
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[Aroma White]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|?% (15%)
 +
|14-20°C (12-24°C)
 +
|16-16,7g/l
 +
|Średnio wysokie
 +
|Średnie
 +
|Średnio niskie
 +
|?
 +
|Tak
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 21: Linia 35:
|14,5% (15%)
|14,5% (15%)
|10-18°C (8-30°C)
|10-18°C (8-30°C)
-
|16,3 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,3 g/l  
|Duże  
|Duże  
|Niska  
|Niska  
|Niska  
|Niska  
|Nie
|Nie
 +
|Tak
 +
|Tak
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 37: Linia 53:
|Niska
|Niska
|Nie
|Nie
 +
|Tak
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[HD A54]]'''
 +
|S. cerevisiae x S. bayanus
 +
|15% (15%)
 +
|14-30°C (?°C)
 +
|?
 +
|Średnie
 +
|Średnio niska
 +
|Umiarkowana
 +
|Nie
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[HD T18]]'''
 +
|S. cerevisiae x S. bayanus
 +
|15% (15%)
 +
|10-30°C (?°C)
 +
|?
 +
|Niskie
 +
|Średnio niska
 +
|Niska
 +
|Nie
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[Rieslinghefe (Aktiv-hefe 7)]]'''
 +
|S. cerevisiae ?
 +
|?% (16%)
 +
|15-22°C (od 10°C)
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 43: Linia 100:
|13% (15%)
|13% (15%)
|17-30°C (12-35°C)
|17-30°C (12-35°C)
-
|16,5 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,5 g/l  
|Duże  
|Duże  
|Niska
|Niska
|Niska  
|Niska  
|Nie
|Nie
 +
|?
 +
|?
|}
|}
Linia 59: Linia 118:
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
-
|'''Wydajność cukier/alkohol'''
+
|'''Wydajność cukier/1% alk.'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
 +
|'''Do win różowych'''
 +
|'''Do win musujących'''
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[AMR-1]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|?% (18%)
 +
|12-16°C (10-30°C) 
 +
|16,3 - 16,7 g
 +
|Średnie
 +
|Niska
 +
|Niska
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[Burgundhefe (Active Hefe-8)]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|?% (?%)
 +
|?°C (?°C) 
 +
|? g
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 75: Linia 162:
|?
|?
|Tak
|Tak
 +
|?
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 86: Linia 175:
|?
|?
|Tak
|Tak
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[MAURIVIN B]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|15% (15%)
 +
|20-30°C (25-30°C)
 +
|18,0g
 +
|Małe
 +
|Niska
 +
|0,3-0,5 g/L
 +
|Nie
 +
|Nie
 +
|Nie
 +
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[MYCOFERM CRU 05]]'''
 +
|S. cerevisiae x S. bayanus
 +
|?% (16%)
 +
|16-30°C (16-30°C)
 +
|?g
 +
|?
 +
|?
 +
|?g/L
 +
|?
 +
|?
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 92: Linia 210:
|15% (15%)
|15% (15%)
|14-30°C (?°C)
|14-30°C (?°C)
-
|17,6g cukru na 1% alk.
+
|17,6g  
|Średnie
|Średnie
|Niska
|Niska
|Niska
|Niska
|Nie
|Nie
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[RC 212]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|?% (16%)
 +
|?°C (20-30°C)
 +
|?
 +
|Wysokie
 +
|Niska
 +
|Mała
 +
|Nie
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[Red Fruit]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|?% (15,5%)
 +
|?°C (14-32°C)
 +
|?
 +
|Wysokie
 +
|Niska
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[Red Roman (Active Hefe-10)]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|?% (16%)
 +
|15-28°C (10-28°C)
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 103: Linia 262:
|14,5% (>15%)
|14,5% (>15%)
|17-30°C (?°C)
|17-30°C (?°C)
-
|16,5 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,5 g/l  
|Wysokie
|Wysokie
|Nie wytwarza
|Nie wytwarza
|Niska
|Niska
|Nie
|Nie
 +
|?
 +
|?
|}
|}
Linia 119: Linia 280:
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
-
|'''Wydajność cukier/alkohol'''
+
|'''Wydajność cukier/1% alk.'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Prod. kwasow. lotnej'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
|'''Do wtórnej fermentacji'''
 +
|'''Do win różowych'''
 +
|'''Do win musujących'''
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 130: Linia 293:
|?% (18%)
|?% (18%)
|10-30°C (10-35°C)
|10-30°C (10-35°C)
-
|16,2 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,2 g/l  
|Małe  
|Małe  
|Nie wytwarza  
|Nie wytwarza  
|Niska  
|Niska  
|Tak
|Tak
 +
|Tak
 +
|Tak
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[G995 BAYANUS]]'''
 +
|S. Cerevisiae Bayanus
 +
|16% (16%)
 +
|?°C (?°C)
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|Tak
 +
|?
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[Lalvin 71B]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|14% (14%)
 +
|?°C (15-30°C)
 +
|?
 +
|Niskie
 +
|Niska
 +
|?
 +
|?
 +
|Tak
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 141: Linia 332:
|15% (18%)
|15% (18%)
|14-30°C (12-35°C)
|14-30°C (12-35°C)
-
|17,2 g/l cukru na 1% alk.
+
|17,2 g/l  
|Średnie
|Średnie
|Niska
|Niska
|Niska
|Niska
|Nie
|Nie
 +
|Tak
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[SIHA-CRYAROME]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|?% (16%)
 +
|12-15°C (5-35 °C)
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|?
 +
|Tak
 +
|?
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 152: Linia 358:
|13,5% (15%)
|13,5% (15%)
|17-30°C (8-30°C)
|17-30°C (8-30°C)
-
|16,5 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,5 g/l  
|Średnie
|Średnie
|Niska
|Niska
|Niska
|Niska
|Nie
|Nie
 +
|Tak
 +
|?
 +
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[Table wine]]'''
 +
|S. ?
 +
|12,5% (12,5%)
 +
|15-30°C (15-30°C)
 +
|?
 +
|Niskie
 +
|?
 +
|Niska
 +
|?
 +
|?
 +
|?
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
Linia 167: Linia 388:
|Niska
|Niska
|Niska
|Niska
 +
|Tak
 +
|Tak
|Tak
|Tak
Linia 175: Linia 398:
#http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html
#http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html
-
 
+
Zebrała: [[Użytkownik:Kuneg|Kuneg]]
[[Kategoria:Artykuł]]
[[Kategoria:Artykuł]]

Aktualna wersja na dzień 22:07, 4 lis 2024

Dokładniejszy opis danego szczepu pojawią się po kliknięciu w nazwę.

Spis treści

Drożdże do win białych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji Do win różowych Do win musujących
Aroma White S. cerevisiae ?% (15%) 14-20°C (12-24°C) 16-16,7g/l Średnio wysokie Średnie Średnio niskie ? Tak ?
CK S102 S. cerevisiae 14,5% (15%) 10-18°C (8-30°C) 16,3 g/l Duże Niska Niska Nie Tak Tak
GV S107 S. cerevisiae 15% (?%) 10-30°C (10-35°C) ? Średnie Średnio niska Niska Nie Tak ?
HD A54 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (15%) 14-30°C (?°C) ? Średnie Średnio niska Umiarkowana Nie ? ?
HD T18 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (15%) 10-30°C (?°C) ? Niskie Średnio niska Niska Nie ? ?
Rieslinghefe (Aktiv-hefe 7) S. cerevisiae ? ?% (16%) 15-22°C (od 10°C) ? ? ? ? ? ? ?
UCLM S325 S. cerevisiae 13% (15%) 17-30°C (12-35°C) 16,5 g/l Duże Niska Niska Nie ? ?

Drożdże do win czerwonych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji Do win różowych Do win musujących
AMR-1 S. cerevisiae ?% (18%) 12-16°C (10-30°C) 16,3 - 16,7 g Średnie Niska Niska ? ? ?
Burgundhefe (Active Hefe-8) S. cerevisiae ?% (?%) ?°C (?°C) ? g ? ? ? ? ? ?
HD S62 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Średnio niskie ? ? Tak ? ?
HD S135 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Niskie ? ? Tak ? ?
MAURIVIN B S. cerevisiae 15% (15%) 20-30°C (25-30°C) 18,0g Małe Niska 0,3-0,5 g/L Nie Nie Nie


MYCOFERM CRU 05 S. cerevisiae x S. bayanus ?% (16%) 16-30°C (16-30°C) ?g ? ? ?g/L ? ? ?
NDA 21 S. cerevisiae 15% (15%) 14-30°C (?°C) 17,6g Średnie Niska Niska Nie ? ?
RC 212 S. cerevisiae ?% (16%) ?°C (20-30°C) ? Wysokie Niska Mała Nie ? ?
Red Fruit S. cerevisiae ?% (15,5%) ?°C (14-32°C) ? Wysokie Niska ? ? ? ?
Red Roman (Active Hefe-10) S. cerevisiae ?% (16%) 15-28°C (10-28°C) ? ? ? ? ? ? ?
UCLM S377 S. cerevisiae 14,5% (>15%) 17-30°C (?°C) 16,5 g/l Wysokie Nie wytwarza Niska Nie ? ?

Drożdże uniwersalne

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji Do win różowych Do win musujących
BC S103 S. bayanus ?% (18%) 10-30°C (10-35°C) 16,2 g/l Małe Nie wytwarza Niska Tak Tak Tak
G995 BAYANUS S. Cerevisiae Bayanus 16% (16%) ?°C (?°C) ? ? ? ? Tak ? ?
Lalvin 71B S. cerevisiae 14% (14%) ?°C (15-30°C) ? Niskie Niska ? ? Tak ?
SC 22 S. cerevisiae 15% (18%) 14-30°C (12-35°C) 17,2 g/l Średnie Niska Niska Nie Tak ?
SIHA-CRYAROME S. cerevisiae ?% (16%) 12-15°C (5-35 °C) ? ? ? ? Tak ? ?
STG S101 S. cerevisiae 13,5% (15%) 17-30°C (8-30°C) 16,5 g/l Średnie Niska Niska Nie Tak ?
Table wine S. ? 12,5% (12,5%) 15-30°C (15-30°C) ? Niskie ? Niska ? ? ?
VR 44 S. bayanus 16% (16%) 10-30°C (10-40°C) 16,5 g/l cukru na 1% alk. Bardzo małe Niska Niska Tak Tak Tak

Tematy na forum o drożdżach

  1. http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361.html
  2. http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html

Zebrała: Kuneg