Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże do win czerwonych) |
(→Drożdże do win czerwonych) |
||
Linia 246: | Linia 246: | ||
|S. cerevisiae | |S. cerevisiae | ||
|?% (16%) | |?% (16%) | ||
- | | | + | |15-28°C (10-28°C) |
|? | |? | ||
|? | |? |
Wersja z 06:28, 24 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże do win białych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | Do win różowych | Do win musujących |
Aroma White | S. cerevisiae | ?% (15%) | 14-20°C (12-24°C) | 16-16,7g/l | Średnio wysokie | Średnie | Średnio niskie | ? | Tak | ? |
CK S102 | S. cerevisiae | 14,5% (15%) | 10-18°C (8-30°C) | 16,3 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie | Tak | Tak |
GV S107 | S. cerevisiae | 15% (?%) | 10-30°C (10-35°C) | ? | Średnie | Średnio niska | Niska | Nie | Tak | ? |
HD A54 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | ? | Średnie | Średnio niska | Umiarkowana | Nie | ? | ? |
HD T18 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (15%) | 10-30°C (?°C) | ? | Niskie | Średnio niska | Niska | Nie | ? | ? |
Rieslinghefe (Aktiv-hefe 7) | S. cerevisiae ? | ?% (16%) | 15-22°C (od 10°C) | ? | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
UCLM S325 | S. cerevisiae | 13% (15%) | 17-30°C (12-35°C) | 16,5 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie | ? | ? |
Drożdże do win czerwonych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | Do win różowych | Do win musujących |
AMR-1 | S. cerevisiae | ?% (18%) | 12-16°C (10-30°C) | 16,3 - 16,7 g | Średnie | Niska | Niska | ? | ? | ? |
Burgundhefe (Active Hefe-8) | S. cerevisiae | ?% (?%) | ?°C (?°C) | ? g | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
HD S62 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Średnio niskie | ? | ? | Tak | ? | ? |
HD S135 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Niskie | ? | ? | Tak | ? | ? |
MAURIVIN B | S. cerevisiae | 15% (15%) | 20-30°C (25-30°C) | 18,0g | Małe | Niska | 0,3-0,5 g/L | Nie | Nie | Nie
|
MYCOFERM CRU 05 | S. cerevisiae x S. bayanus | ?% (16%) | 16-30°C (16-30°C) | ?g | ? | ? | ?g/L | ? | ? | ? |
NDA 21 | S. cerevisiae | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | 17,6g | Średnie | Niska | Niska | Nie | ? | ? |
RC 212 | S. cerevisiae | ?% (16%) | ?°C (20-30°C) | ? | Wysokie | Niska | Mała | Nie | ? | ? |
Red Fruit | S. cerevisiae | ?% (15,5%) | ?°C (14-32°C) | ? | Wysokie | Niska | ? | ? | ? | ? |
Red Roman (Active Hefe-10) | S. cerevisiae | ?% (16%) | 15-28°C (10-28°C) | ? | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
UCLM S377 | S. cerevisiae | 14,5% (>15%) | 17-30°C (?°C) | 16,5 g/l | Wysokie | Nie wytwarza | Niska | Nie | ? | ? |
Drożdże uniwersalne
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji | Do win różowych | Do win musujących |
BC S103 | S. bayanus | ?% (18%) | 10-30°C (10-35°C) | 16,2 g/l | Małe | Nie wytwarza | Niska | Tak | Tak | Tak |
G995 BAYANUS | S. Cerevisiae Bayanus | 16% (16%) | ?°C (?°C) | ? | ? | ? | ? | Tak | ? | ? |
Lalvin 71B | S. cerevisiae | 14% (14%) | ?°C (15-30°C) | ? | Niskie | Niska | ? | ? | Tak | ? |
SC 22 | S. cerevisiae | 15% (18%) | 14-30°C (12-35°C) | 17,2 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie | Tak | ? |
SIHA-CRYAROME | S. cerevisiae | ?% (16%) | 12-15°C (5-35 °C) | ? | ? | ? | ? | Tak | ? | ? |
STG S101 | S. cerevisiae | 13,5% (15%) | 17-30°C (8-30°C) | 16,5 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie | Tak | ? |
Table wine | S. ? | 12,5% (12,5%) | 15-30°C (15-30°C) | ? | Niskie | ? | Niska | ? | ? | ? |
VR 44 | S. bayanus | 16% (16%) | 10-30°C (10-40°C) | 16,5 g/l cukru na 1% alk. | Bardzo małe | Niska | Niska | Tak | Tak | Tak |