Z Winogrona.org
Dokładniejszy opis danego szczepu pojawią się po kliknięciu w nazwę.
Drożdże do win białych
__Szczep__
| Gatunek
| Rekomendowany (maksymalny) alkohol
| Optymalne (skrajne) temp. pracy
| Wydajność cukier/1% alk.
| Zapotrzebowanie na azot
| Produkcja zw. siarki
| Prod. kwasow. lotnej
| Do wtórnej fermentacji
| Do win różowych
| Do win musujących
|
Aroma White
| S. cerevisiae
| ?% (15%)
| 14-20°C (12-24°C)
| 16-16,7g/l
| Średnio wysokie
| Średnie
| Średnio niskie
| ?
| Tak
| ?
|
CK S102
| S. cerevisiae
| 14,5% (15%)
| 10-18°C (8-30°C)
| 16,3 g/l
| Duże
| Niska
| Niska
| Nie
| Tak
| Tak
|
GV S107
| S. cerevisiae
| 15% (?%)
| 10-30°C (10-35°C)
| ?
| Średnie
| Średnio niska
| Niska
| Nie
| Tak
| ?
|
HD A54
| S. cerevisiae x S. bayanus
| 15% (15%)
| 14-30°C (?°C)
| ?
| Średnie
| Średnio niska
| Umiarkowana
| Nie
| ?
| ?
|
HD T18
| S. cerevisiae x S. bayanus
| 15% (15%)
| 10-30°C (?°C)
| ?
| Niskie
| Średnio niska
| Niska
| Nie
| ?
| ?
|
Rieslinghefe (Aktiv-hefe 7)
| S. cerevisiae ?
| ?% (16%)
| 15-22°C (od 10°C)
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
|
UCLM S325
| S. cerevisiae
| 13% (15%)
| 17-30°C (12-35°C)
| 16,5 g/l
| Duże
| Niska
| Niska
| Nie
| ?
| ?
|
Drożdże do win czerwonych
__Szczep__
| Gatunek
| Rekomendowany (maksymalny) alkohol
| Optymalne (skrajne) temp. pracy
| Wydajność cukier/1% alk.
| Zapotrzebowanie na azot
| Produkcja zw. siarki
| Prod. kwasow. lotnej
| Do wtórnej fermentacji
| Do win różowych
| Do win musujących
|
AMR-1
| S. cerevisiae
| ?% (18%)
| 12-16°C (10-30°C)
| 16,3 - 16,7 g
| Średnie
| Niska
| Niska
| ?
| ?
| ?
|
Burgundhefe (Active Hefe-8)
| S. cerevisiae
| ?% (?%)
| ?°C (?°C)
| ? g
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
|
HD S62
| S. cerevisiae x S. bayanus
| 15% (>15%)
| 17-24°C (14-30°C)
| ?
| Średnio niskie
| ?
| ?
| Tak
| ?
| ?
|
HD S135
| S. cerevisiae x S. bayanus
| 15% (>15%)
| 17-24°C (14-30°C)
| ?
| Niskie
| ?
| ?
| Tak
| ?
| ?
|
MAURIVIN B
| S. cerevisiae
| 15% (15%)
| 20-30°C (25-30°C)
| 18,0g
| Małe
| Niska
| 0,3-0,5 g/L
| Nie
| Nie
| Nie
|
MYCOFERM CRU 05
| S. cerevisiae x S. bayanus
| ?% (16%)
| 16-30°C (16-30°C)
| ?g
| ?
| ?
| ?g/L
| ?
| ?
| ?
|
NDA 21
| S. cerevisiae
| 15% (15%)
| 14-30°C (?°C)
| 17,6g
| Średnie
| Niska
| Niska
| Nie
| ?
| ?
|
RC 212
| S. cerevisiae
| ?% (16%)
| ?°C (20-30°C)
| ?
| Wysokie
| Niska
| Mała
| Nie
| ?
| ?
|
Red Fruit
| S. cerevisiae
| ?% (15,5%)
| ?°C (14-32°C)
| ?
| Wysokie
| Niska
| ?
| ?
| ?
| ?
|
Red Roman (Active Hefe-10)
| S. cerevisiae
| ?% (16%)
| 15-28°C (10-28°C)
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
| ?
|
UCLM S377
| S. cerevisiae
| 14,5% (>15%)
| 17-30°C (?°C)
| 16,5 g/l
| Wysokie
| Nie wytwarza
| Niska
| Nie
| ?
| ?
|
Drożdże uniwersalne
__Szczep__
| Gatunek
| Rekomendowany (maksymalny) alkohol
| Optymalne (skrajne) temp. pracy
| Wydajność cukier/1% alk.
| Zapotrzebowanie na azot
| Produkcja zw. siarki
| Prod. kwasow. lotnej
| Do wtórnej fermentacji
| Do win różowych
| Do win musujących
|
BC S103
| S. bayanus
| ?% (18%)
| 10-30°C (10-35°C)
| 16,2 g/l
| Małe
| Nie wytwarza
| Niska
| Tak
| Tak
| Tak
|
G995 BAYANUS
| S. Cerevisiae Bayanus
| 16% (16%)
| ?°C (?°C)
| ?
| ?
| ?
| ?
| Tak
| ?
| ?
|
Lalvin 71B
| S. cerevisiae
| 14% (14%)
| ?°C (15-30°C)
| ?
| Niskie
| Niska
| ?
| ?
| Tak
| ?
|
SC 22
| S. cerevisiae
| 15% (18%)
| 14-30°C (12-35°C)
| 17,2 g/l
| Średnie
| Niska
| Niska
| Nie
| Tak
| ?
|
SIHA-CRYAROME
| S. cerevisiae
| ?% (16%)
| 12-15°C (5-35 °C)
| ?
| ?
| ?
| ?
| Tak
| ?
| ?
|
STG S101
| S. cerevisiae
| 13,5% (15%)
| 17-30°C (8-30°C)
| 16,5 g/l
| Średnie
| Niska
| Niska
| Nie
| Tak
| ?
|
Table wine
| S. ?
| 12,5% (12,5%)
| 15-30°C (15-30°C)
| ?
| Niskie
| ?
| Niska
| ?
| ?
| ?
|
VR 44
| S. bayanus
| 16% (16%)
| 10-30°C (10-40°C)
| 16,5 g/l cukru na 1% alk.
| Bardzo małe
| Niska
| Niska
| Tak
| Tak
| Tak
|
Tematy na forum o drożdżach
- http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361.html
- http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html